Amsterdam, 11 april 2015

Woutertje Pieterse Prijs 2015 voor Bette Westera en Sylvia Weve

Bette Westera en Sylvia Weve hebben samen de Woutertje Pieterse Prijs 2015 gekregen voor Doodgewoon. De prijs, waaraan, een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro is verbonden, werd daarmee voor de 28e keer uitgereikt. Doodgewoon is uitgegeven door Gottmer Uitgeversgroep.


© Chris van Houts

De winnaars

Bette Westera (Doesburg 1958) ging na de middelbare school naar de Pedagogische Academie, om daarna in Leiden nog Psychologie te studeren. Vanaf 1999 publiceerde ze diverse kleuterverhalen, prentenboeken (vaak op rijm) en gedichtenbundels. Daarnaast schreef Bette Westera ook non-fictie, zoals Mijn lijfboek (2010, Gottmer) en is ze een veelgevraagd vertaalster van prentenboeken, zij vertaalde o.a. de beroemde boeken van Dr. Seuss. Bette Westera ontving in haar carrière al verschillende prijzen. Zo ontving zij in 2011 een Zilveren Griffel voor Ik leer je liedjes van verlangen en aan je apenstaartje hangen en in 2013 een Vlag & Wimpel van de Griffeljury voor Aan de kant ik ben je oma niet! Beide boeken maakte zij samen met Sylvia Weve. In 2014 ontving zij bovendien een Zilveren Griffel voor Held op sokken.

Sylvia Weve (Utrecht 1954) hield al van tekenen toen ze nog maar een klein meisje was. Na de middelbare school in Roosendaal en Apeldoorn, studeerde ze vormgeving aan de kunstacademie in Arnhem. Na haar afstuderen tekende ze voor verschillende opdrachtgevers. In 1980 debuteerde ze als kinderboekenillustratrice. Inmiddels heeft zij al meer dan honderd boeken geïllustreerd. Het werk van Sylvia Weve is sindsdien meermaals bekroond. Tweemaal won ze een Zilveren Penseel en in 1996 bezorgde haar expressieve tekenstijl haar de Prof. Pi-prijs voor illustratie. In 2013 ontving zij het Gouden Penseel voor haar illustraties in Aan de kant ik ben je oma niet! (Gottmer), dat zij eveneens samen met Bette Westera maakte.

De jury over het winnende boek(uit het juryrapport)

“Een groot thema pakken in poëzie en beeld, die opdracht gaven Bette Westera en Sylvia Weve zichzelf mee en het resultaat is Doodgewoon. Centraal in het boek staat de dood. En dat levensgrote thema wordt niet enkel behandeld, Westera en Weve gaan de dood te lijf, omarmen het, houden het op veilige afstand, geven het waarde, en maken het zich eigen, ook voor de lezers. Dat allemaal tegelijk in één groots boek. De taal is vormvast, de illustraties divers en zeer passend, kleurrijk en rijk aan beeldkracht, het samengaan van tekst en beeld is meesterlijk. Doodgewoon is een themaboek dat ons diep geraakt heeft.”

“Het steunt solide op een eeuwenlange literaire traditie. Het is ons bekend en toch weer niet, want dit boek laat zien dat binnen de grenzen van een vertrouwd huis er niettemin heel veel onbekende en verrassende plekjes zijn. De echo's van het verleden en de traditie, brengen nieuwe geluiden mee, vertrouwde contouren leiden naar verrassende en verre inzichten, gevoelens en gedachten. De schrijver van dit literaire werk doet dat trefzeker en uitdagend, zacht mijmerend of puntig, maar altijd op lichte toon én met diepgang.

Maar de schrijver alleen had dit boek nooit kunnen maken. Er was ook een illustrator nodig, die op eenzelfde vanzelfsprekende manier humor met ernst verenigt, en wiens palet voldoende rijk is om de uiteenlopende aspecten van dit thema met kracht te vatten en te verbeelden. Anekdotisch, spits, reflectief en esthetisch zijn de sleutelwoorden voor woord en beeld in dit boek.”

Nominaties

Voor het eerst werden dit jaar al eerder nominaties bekend gemaakt. Naast Doodgewoon nomineerde de jury De Duik van Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo, De gans en zijn broer van Bart Moeyaert en Gerda Dendooven, Soms laat ik je even achter van Daan Remmerts de Vries en Honderd uur nacht van Anna Woltz.

Jury Woutertje Pieterse Prijs 2015

De jury is als volgt samengesteld: Hanneke Groenteman, programmamaker en journalist, voorzitter; Jen de Groeve, hoofdredacteur De Leeswelp; Jan van Mersbergen, schrijver van romans, verhalen, columns en artikelen; Mirjam Noorduijn, tekstschrijver, freelance journalist en recensent (jeugd)literatuur voor onder meer NRC Handelsblad; Leentje van Wirdum (Lenaleen), grafisch ontwerper. De jury beoordeelde de in aanmerking komende jeugdboeken die tussen 1 januari en 31 december 2014 werden uitgegeven.

Lesmateriaal bij Doodgewoon

Om het onderwijs aan te moedigen Doodgewoon op school te bespreken is er ook dit jaar lesmateriaal ontwikkeld bij het winnende boek, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter). Vanaf vandaag zijn de lestips gratis te downloaden van www.woutertjepieterseprijs.nl . Op de website staat eveneens lesmateriaal bij alle overige bekroonde boeken. Tot nu toe is het materiaal voornamelijk gesubsidieerd door Stichting Lezen; de lestips bij Doodgewoon zijn bekostigd door Bruna, sinds 2015 de sponsor van de Woutertje Pieterse Prijs.

Bruna sponsor

De Woutertje Pieterse Prijs kan ook in 2015 worden uitgereikt, dankzij Bruna. De winkelketen neemt de sponsoring van de prijs over van het Lira Fonds, dat vorig jaar om financiële redenen de ondersteuning na 18 jaar moest opschorten. De overeenkomst met Bruna, in Nederland marktleider in kinderboeken, geldt voor drie jaar en garandeert de onafhankelijkheid van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs en de jury.

Kwaliteit

De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks uitgereikt. De jury heeft echter de vrijheid de prijs niet toe te kennen indien er geen boek van voldoende kwaliteit is. De Prijs is vernoemd naar het boek Woutertje Pieterse van Multatuli, omdat de Prijs, net als Woutertje Pieterse, wil ‘afwijken van de deugd’. De initiatienemers tot de Prijs wilden nadrukkelijk breken met de traditie van moralisme in kinderboeken. De Prijs bekroont om die reden kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving.

Stichting en bestuur

Het doel van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalige jeugd- en kinderboek. Het bestuur van de Stichting is met ingang van 1 september 2013 als volgt samengesteld: voorzitter, Hans Smit (journalist en presentator De Klassieken en Opium op 4, beide Avro Radio 4); penningmeester, John Schrijnemakers (Trainer/coach leesbevordering van Het Leesbureau Amersfoort); secretaris, Marjolein van Putten; leden: Helma van Lierop-Debrauwer (hoogleraar kinder- en jeugdliteratuur); Marieke Oomen (eigenaar Helden & Boeven Kinderboeken); Agnes Vogt (beleidsmedewerker kinder- en jeugdliteratuur Nederlands Letterenfonds); Richard de Wal (teammanager Bibliotheek Hoogeveen).

Prijswinnaars vorige jaren (zie ook www.woutertjepieterseprijs.nl)

1988 Imme Dros voor Annetje Lie in het holst van de nacht
1989 Margriet Heymans voor Lieveling, Boterbloem
1990 Anne Vegter en Geerten Ten Bosch voor De dame en de neushoorn
1991 Paul Biegel voor Anderland
1992 Toon Tellegen voor Juffrouw Kachel
1993 Jaap Lamberton (postuum) voor Een heel lief konijn, geschreven door Imme Dros
1994 Toon Tellegen voor Bijna iedereen kon omvallen
1995 Anne Provoost voor Vallen
1996 Anton Quintana voor Het boek van Bod Pa
1997 Joke van Leeuwen voor Iep!
1998 Wim Hofman voor Zwart als inkt
1999 Joke van Leeuwen, tezamen met Malika Blain, voor Bezoekjaren
2000 Paul Biegel voor Laatste verhalen van de eeuw
2001 Bart Moeyaert voor Broere
2002 Peter van Gestel voor Winterijs
2003 Guus Kuijer voor Ik ben Polleke hoor!
2004 Edward van de Vendel en Fleur van der Weel voor Superguppie
2005 Thé Tjong-Khing voor Waar is de taart
2006 Harrie Geelen en Imme Dros voor Bijna jarig
2007 Harm de Jonge voor Josja Pruis
2008 Hans Hagen voor Verkocht
2009 Peter Verhelst en Carll Cneut voor Het geheim van de keel van de nachtegaal
2010 Carli Biessels voor Juwelen van Stras
2011 Benny Lindelauf voor De hemel van Heivisj
2012 Ted van Lieshout voor Driedelig paard
2013 Kristien Dieltiens voor Kelderkind
2014 Marjolijn Hof voor De regels van drie

Noot voor de redactie:

Voor informatie over de Woutertje Pieterse Prijs:
Marjolein van Putten, +31 (0)6 1602 4473, wpp@woutertjepieterseprijs.nl; www.woutertjepieterseprijs.nl

Voor informatie over en/of interviews met Bette Westera en/of Sylvia Weve en voor beeldmateriaal:
Uitgeverij Gottmer: + 31 (0)23 - 541 11 90; promotie@gottmer.nl; www.gottmer.nl

Voor informatie over Bruna: Linda Eradus: +31 (0)6 53 173 083; leradus@bruna.nl; www.bruna.nl