Sylvia Weve

© Chris van Houts
 
 

Sylvia Weve is op 28 mei 1954 in Utrecht geboren. Ze hield al van tekenen toen ze nog maar een klein meisje was. Na de middelbare school in Roosendaal en Apeldoorn, studeerde ze vormgeving aan de kunstacademie in Arnhem.

Na haar afstuderen kwamen de opdrachten al snel, ze tekende voor de Volkskrant, Playboy en Vrij Nederland, voor de rubriek De Blauw Geruite Kiel, maar ze ontwierp ook postzegels en cd-hoezen. In 1980 debuteerde ze als kinderboekenillustratrice. Inmiddels heeft zij al meer dan honderd boeken geïllustreerd.

Het werk van Sylvia Weve werd veelvuldig bekroond. Tweemaal won ze een Zilveren Penseel en in 1996 bezorgde haar expressieve tekenstijl haar de Prof. Pi-prijs voor illustratie. In 2013 ontving zij het Gouden Penseel voor haar illustraties in Aan de kant ik ben je oma niet! (Gottmer), dat zij ook samen met Bette Westera maakte.

Voor uitgeverij Gottmer verzorgt Sylvia Weve bovendien de illustraties voor de uitgaven in de Ted van Lieshout-bibliotheek.

Bette Westera

© Chris van Houts
 
 

Bette Westera is op 20 juni 1958 geboren in Doesburg. Na de middelbare school ging ze naar de Pedagogische Academie, om daarna in Leiden nog Psychologie te studeren. Na te hebben gewerkt als o.a. onderwijzeres en secretaresse aan de universiteit, begon zij in 1990 aan het schrijven van een kinderbijbelserie. Vanaf 1999 publiceerde ze diverse kleuterverhalen, prentenboeken (vaak op rijm) en gedichtenbundels. Daarnaast schreef Bette Westera ook non-fictie, zoals Mijn lijfboek (2010, Gottmer) en is ze een veelgevraagd vertaalster van prentenboeken, zij vertaalde o.a. de beroemde boeken van Dr. Seuss.

Ook Bette Westera ontving in haar carrière al vele prijzen. Zo ontving zij in 2011 een Zilveren Griffel voor Ik leer je liedjes van verlangen en aan je apenstaartje hangen, een bundel met 47 gedichten over de dierenwereld met illustraties van Sylvia Weve. In 2013 werd Aan de kant ik ben je oma niet!, dat zij ook samen met Sylvia Weve maakte, (naast het Gouden Penseel, zie biografie Sylvia Weve) bekroond met een Vlag & Wimpel van de Griffeljury. In 2014 ontving zij een Zilveren Griffel voor Held op sokken, een prentenboek dat zij maakte samen met Thé Tjong-Khing.