Amsterdam, 1 maart 2012

Woutertje Pieterse Prijs 2012 voor Ted van Lieshout

Ted van Lieshout heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2012 gekregen voor Driedelig paard. Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden. Deze prijs voor kinder- en jeugdboeken werd daarmee voor de vijfentwintigste keer uitgereikt. Driedelig paard is uitgegeven door Uitgeverij Leopold.

De winnaar

Ted van Lieshout (Eindhoven, 1955) werkte als illustrator en grafisch ontwerper en maakte boekomslagen en tekeningen voor kranten en tijdschriften. In 1982 begon hij te illustreren voor De Blauw Geruite Kiel, de kinderkrant van Vrij Nederland en vanaf 1984 publiceerde hij daarin gedichten en verhalen. Twee jaar later verschenen zijn eerste boeken waaronder de jeugdroman Raafs Reizend Theater en de eerste dichtbundel Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen. Deze bundel werd in 1987 onderscheiden als beste bundel met een Vlag & Wimpel. In de loop der jaren is Ted van Lieshouts werk veelvuldig onderscheiden. Hij won het Charlotte Köhler Stipendium, een Gouden Griffel, vijf Zilveren Griffels, de Willem Wilminkprijs en de Theo Thijssenprijs. Zijn proza is in totaal in negen talen vertaald; zijn gedichten zijn er alleen in het Nederlands.
Sinds 1984 schrijft Ted van Lieshout scènes en liedjes voor Sesamstraat en van 1988 tot 2009 voor Het Klokhuis. Tot medio 1990 was Ted van Lieshout werkzaam aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag als docent tekenen en illustreren.

De jury over het winnende boek (uit het juryrapport)

“[Het] is een verbluffend origineel, knap, dwars, meeslepend en mooi boek. Een kunstwerk op zich, dat niet alleen fraai vorm gegeven is maar ook een schat te bieden heeft aan ontroerende, geestige, hilarische en onzinnige vertellingen. Het bevat een ware encyclopedie aan vertelsoorten en schrijfwijzen. In ieder verhaal, of blokgedicht, zoals de schrijver het noemt, zet hij een veel beproefde tekstsoort naar zijn hand en maakt de clichés daarvan voorgoed zichtbaar. Je zou het een parodie op literatuur kunnen noemen, maar dan wel een parodie die diep ingrijpt, aan het lachen maakt en aan het denken zet. Dit boek blijft niet steken in alleen een spel met literatuur, het is een meeslepend en emotionerend boek, het zet aan het denken over maatschappelijke verhoudingen, over familieverhoudingen en over de vaste clichés waarbinnen we ons plegen te bewegen. De inzet ervan is hoog.”

“Op het eerste gezicht lijken de blokgedichten op zichzelf te staan maar wie wat beter kijkt en leest ziet dat er op verschillende niveaus een sterke samenhang is. […] Bovendien is dit boek in een aantal opzichten een familieboek. Er staat een familie centraal waarin kinderen en ouders en grootouders evenveel aandacht krijgen. De kinderen proberen in hun verhalen hun hoofd boven water te houden; ouders zijn hier vaak berekenende wezens, maar af en toe kunnen kinderen er ook wat van. Kinderen vanaf acht jaar kunnen aan dit boek hun hart ophalen omdat ze erin kennis kunnen maken met bewerkingen en uiterst grappige toespelingen op verhalen die ze dagelijks voorgeschoteld krijgen. Je kunt bijvoorbeeld geweldig plezier beleven aan een opsporingsbericht voor een kaboutertje. Maar ook voor oudere kinderen is dit meesterwerk een eye-opener. Dit is een boek waarin je kunt groeien, het heeft voor iedere leeftijd iets te bieden, iets prikkelends, onverwachts, iets moois.
De gedurfde illustraties, de uitermate fraaie en vrolijke beeldsonnetten werken eraan mee dit boek tot een dwingend geheel te maken dat lang in het geheugen blijft rondspoken.”

Jury Woutertje Pieterse Prijs 2012

De jury beoordeelde de jeugdboeken die tussen 1 janua­ri en 31 december 2011 werden uitgegeven. De uitgevers stuurden hiertoe in totaal ruim 127 titels in. Voorzitter van de jury is Frank Groothof, theatermaker en artiest; de leden zijn Jaap Friso, communicatieadviseur, journalist en recensent jeugdboeken voor diverse media en JaapLeest.nl; Kees ‘t Hart, schrijver van romans, poëzie en essays; Suzanne Hertogs (Ontwerphaven), grafisch ontwerper en uitgever DUF; Dr. Vanessa Joosen, onderzoeker en docent jeugdliteratuur aan de Universiteit Antwerpen en Tilburg en recensent voor De Standaard en Leeswelp.

Lesmateriaal dankzij Leesgoed

Om het onderwijs aan te moedigen om Driedelig paard op school te bespreken wordt er dankzij financiële steun van het tijdschrift Leesgoed ook dit jaar lesmateriaal gemaakt bij het winnende boek. Ze worden geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter). Zij maakten ook de lestips bij alle overige bekroonde boeken (zie www.woutertjepieterseprijs.nl), dankzij Stichting Lezen en vanaf 2008 dankzij Leesgoed. Het lesmateriaal bij Driedelig paard zal op 1 maart 2012 verschijnen op www.leesgoedplus.nl en zal daar voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Op www.woutertjepieterseprijs.nl komt dan een link naar de betreffende pagina. In april zal een selectie van het lesmateriaal bovendien in het tijdschrift Leesgoed gepubliceerd worden.

Aandacht voor de Woutertje Pieterse Prijs in Casa Luna

Bestuurslid John Schrijnemakers is te gast in Casa Luna (NCRV) in de nachtuitzending van 1 op 2 maart om 0:00 uur op Radio 1, en vertelt onder meer over de Woutertje Pieterse Prijs.

Kwaliteit

De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks uitgereikt. De jury heeft echter de vrijheid de prijs niet toe te kennen indien er geen boek van voldoende kwaliteit is. De prijs is vernoemd naar het boek Woutertje Pieterse van Multatuli, omdat het, wat betreft taal en inhoud, de kwaliteit representeert waarnaar de Stichting Woutertje Pieterse Prijs streeft. De in aanmerking komende werken worden beoordeeld op zowel taal en inhoud als op illustraties en vormgeving.

Sponsor Lira Fonds

De auteursrechtorganisatie Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs),  die ervoor zorgt dat schrijvers en vertalers auteursrechtelijke vergoedingen ontvangen voor het uitlenen van hun boeken en een klein percentage van haar inkomsten besteedt aan sociale en culturele doelen, financiert sinds 1998 als enige de Woutertje Pieterse Prijs, middels het Lira Fonds.

Stichting en bestuur

Het doel van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalige kinder- en jeugdboek. Het bestuur van de Stichting is met ingang van augustus 2011 als volgt samengesteld: voorzitter, Marja Käss (programmamaker/adviseur literatuur en theater; producent Cultureel Culinair Podium Lekker Literair); penningmeester, John Schrijnemakers (Trainer/coach leesbevordering van Het Leesbureau Amersfoort); secretaris, Marjolein van Putten; leden: Helma van Lierop-Debrauwer (hoogleraar kinder- en jeugdliteratuur); Marieke Oomen (eigenaar Helden & Boeven Kinderboeken); Agnes Vogt (beleidsmedewerker kinder- en jeugdliteratuur Nederlands Letterenfonds); Richard de Wal (teamleider Informatie & Ontmoeting Bibliotheek Hoogeveen).

Prijswinnaars vorige jaren

1988     Imme Dros voor Annetje Lie in het holst van de nacht
1989     Margriet Heymans voor Lieveling, Boterbloem
1990     Anne Vegter en Geerten Ten Bosch voor De dame en de neushoorn
1991     Paul Biegel voor Anderland
1992     Toon Tellegen voor Juffrouw Kachel
1993     Jaap Lamberton (postuum) voor Een heel lief konijn, geschreven door Imme Dros
1994     Toon Tellegen voor Bijna iedereen kon omvallen
1995     Anne Provoost voor Vallen
1996     Anton Quintana voor Het boek van Bod Pa
1997     Joke van Leeuwen voor Iep!
1998     Wim Hofman voor Zwart als inkt
1999     Joke van Leeuwen, tezamen met Malika Blain, voor Bezoekjaren
2000     Paul Biegel voor Laatste verhalen van de eeuw
2001     Bart Moeyaert voor Broere
2002     Peter van Gestel voor Winterijs
2003     Guus Kuijer voor Ik ben Polleke hoor!
2004     Edward van de Vendel en Fleur van der Weel voor Superguppie
2005     Thé Tjong-Khing voor Waar is de taart
2006     Harrie Geelen en Imme Dros voor Bijna jarig
2007     Harm de Jonge voor Josja Pruis
2008     Hans Hagen voor Verkocht
2009     Peter Verhelst en Carll Cneut voor Het geheim van de keel van de nachtegaal
2010     Carli Biessels voor Juwelen van Stras
2011     Benny Lindelauf voor De hemel van Heivisj


 Noot voor de redactie:

Voor informatie over de Woutertje Pieterse Prijs: Marjolein van Putten, +31 (0)20 427 2713, wpp@woutertjepieterseprijs.nl

www.woutertjepieterseprijs.nl Hier kunt u vanaf vandaag met ingang van ca. 16:30 uur een rechtenvrije foto van de auteur (naamsvermelding fotograaf verplicht!) en deze persinformatie downloaden.

Voor informatie over en/of interviews met Ted van Lieshout en alle vragen over foto's, digitale covers, etc.: Uitgeverij Leopold, Merel Ooms, +31 (0)20 5511255;  m.ooms@leopold.nl. www.leopold.nl