Benny Lindelauf

Biografie

Benny Lindelauf

Foto: Marcella van Schijndel

Benny Lindelauf (Sittard, 1964) luisterde vroeger graag naar de verhalen die zijn oma vertelde. ‘Mijn oma was de vertelster van onze familie. Ze vertelde graag over haar jeugd. Daarbij overdreef ze graag. Als ik dan vroeg: “Oma, is het echt zo gegaan?” zei ze altijd: “Jong, ich maach mich doodrauke aan dees sigret es ut neet woar is.” (Jongen, ik mag me doodroken aan deze sigaret als het niet waar is.”) Ook vertelde ze graag sprookjes, maar die gingen nooit zoals het moest. Zo kreeg bijvoorbeeld de wolf die de zeven geitjes wilde opeten een enorme oplawaai van Sneeuwwitje. Ik denk dat ik die eigenwijze verhalen van haar geërfd heb.’
Toen hij ouder was ging hij naar de Theaterschool in Amsterdam. Hij speelde en danste in verschillende (jeugd)theaterproducties. Maar als hij even niets te doen had ging hij, geïnspireerd door de verhalen van zijn oma, zitten schrijven.

Inmiddels heeft Benny Lindelauf van schrijven zijn beroep gemaakt, en geeft hij er les in aan mensen die ook willen leren schrijven. Zijn eerste boek Omhoogvaldag verscheen in 1998. Daarna volgden onder meer Schuilen in een jas en Negen Open Armen. Voor dat laatste boek ontving hij de Gouden Zoen 2005 en de Thea Beckman Prijs 2004. Negen Open Armen is vertaald in het Duits en Frans. Benny Lindelauf houdt van theater en schrijft regelmatig teksten voor jeugdtheatergezelschappen. Hij woont in Rotterdam.

Bibliografie

Boeken bij Querido:

2010 De hemel van Heivisj

2007 Door en Door Winter (geïllustreerd door Wouter Tulp)

2004 Negen Open Armen

Overige boeken:

1998 Omhoogvaldag ( Van Goor)

1999 Schuilen in een jas ( Van Goor)

2003 Opblijven (Wolters-Noordhoff)

2003 Het groei-orkest (Wolters-Noordhoff)

2003 De nacht-speeltuin (Wolters-Noordhoff)

2007 Meester van de Schaduw ( De Eenhoorn)