> Harm de Jonge

Harm de Jonge

Harm de Jonge is geboren in het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog. De herinneringen uit zijn eerste levensjaren gaan dan ook meestal over oorlog, soldaten en bommen. Zijn ouders voeren op een schip over de grote rivieren. Ze vervoerden vaak steenkool uit Duitsland naar Nederland. Tot zijn achtste jaar bleef Harm bij zijn ouders aan boord. Zijn moeder leerde hem lezen, zijn vader overhoorde hem de tafels. En als er ergens een school in de buurt was, zat hij een paar dagen in een klas. Maar toen hij acht jaar was, vonden zijn ouders dat hij toch maar echt naar school moest. Daarom kwam hij 'aan de wal' wonen bij een pleeggezin.

Na de middelbare school werd Harm de Jonge eerst onderwijzer. Daarna ging hij Nederlands studeren aan de universiteiten van Amsterdam en Groningen. Op verschillende scholen was hij leraar. Het laatst bij een lerarenopleiding Basisonderwijs.

Harm de Jonge schreef eerst studies over boeken van anderen. In 1989 maakte hij zelf een boek. Dat was toevallig een jeugdboek. Er volgden andere boeken en het schrijven beviel zo goed dat hij er in 1998 zijn beroep van maakte. Eerst kwamen er boeken voor de laagste klassen van het voortgezet onderwijs. De laatste jaren ook voor de basisschool. De boeken gaan meestal over een grote vriendschap tussen twee jongens of tussen een jongen en een meisje. Soms ook over het verdriet als die vriendschap verbroken wordt. Door verraad, door verhuizing, door oorlog of dood.

De boeken Jesse, ballewal-tsjí en De circusfietser werden bekroond met een Vlag en Wimpel. Vleugels voor Jorre, De Peperdans van Panzibas en Josja Pruis werden genomineerd voor de Gouden Uil.

Bibliografie Harm de Jonge

Josja Pruis (2006) uitgeverij Van Goor

De liefste vraag (2006)uitgeverij Lannoo

De geur van roestig ijzer (2005) Kidsbibliotheek

Het Vliegfeest (2005) uitgeverij Lannoo

De Peperdans van Panzibas (2004) uitgeverij van Goor

BO (2003) uitgeverij Van Goor

De circusfietser (2001) uitgeverij Van Goor

De Rode Hamervis (2001) uitgeverij Zwijsen

Vleugels voor Jorre (2000) uitgeverij Van Goor

De Gouden Golf (2000) uitgeverij Ilco

De Prinses uit het Sparrenbos (2000) uitgeverij Zwijsen

Jesse, ballewal-tsjí (1998) uitgeverij Van Goor

Tijgers huilen niet (1997) uitgeverij Van Goor

Mikel is naar Yucatán (1996) uitgeverij Van Goor

Het Peergeheim (1994) uitgeverij Van Goor

De Blauwe Maansteen (1993) uitgeverij Van Goor

De Vogelrots (1992) uitgeverij Van Goor

Spelonken in je hoofd (1991) uitgeverij De Fontein

Dood Spoor (1990) uitgeverij Van Goor

Steenkuib is een rat (1989) uitgeverij Van Goor