Genomineerd voor de
Woutertje Pieterse Prijs 2016

Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal..., Thé Tjong-Khing

De Hemel, Bart Moeyaert en Gerda Dendooven

Een aap op de wc, Joukje Akveld

Rond vierkant vierkant rond, Ted van Lieshout

Stem op de okapi, Edward van de Vendel en Martijn van der Linden

Tijs en de eenhoorn, Imme Dros en Harrie Geelen

De jury 2016

Meer informatie

Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal..., Thé Tjong-Khing

“Een beeld is niet zomaar een beeld, elk verhaal roept een nieuw verhaal op, onder elke betekenislaag schuilt een volgende. Dat hebben de verhalenverteller van vandaag en de vijftiende-eeuwse schilder gemeen. Hun wereld is onvoorstelbaar rijk en laat zich slechts mondjesmaat ontdekken.”

uitgever: Leopold

 

De hemel, Bart Moeyaert en Gerda Dendooven

"De dood is als een oudere broer, of een lege plek aan tafel. Hij kent jou door en door, jij kent hem steeds beter, maar nooit helemaal. Prozaïsch en poëtisch tegelijk, krachtig en subtiel is deze lichtvoetige evocatie in woord en beeld van de eenzame mens."

uitgever: Querido Kinderboeken

 

Een aap op de WC, Joukje Akveld

"Zebra’s tussen het puin, een orang-oetan achterop de fiets, tijgers die moeten sterven. De bijna vergeten gevolgen van het bombardement in Rotterdam voor dierentuin Blijdorp levert een van de meest oorspronkelijke Tweede Wereldoorlogboeken op: een klein, eenvoudig en anekdotisch verhaal over grootse daden van mensen en dieren."

uitgever: Hoogland & Van Klaveren

 

Rond vierkant vierkant rond, Ted van Lieshout

"Van Lieshout verzamelt, herneemt en herwerkt zodat verrassende expressievormen, betekenissen en toonaarden ontstaan. In eenvoudige termen en met vernuft. Een nieuwe bouwsteen die bijdraagt aan een totaalconcept dat opnieuw en opnieuw peilt naar de essentie van poëzie."

uitgever: Leopold

 

Stem op de Okapi, Edward van de Vendel en Martijn van der Linden

"Lichtvoetig verkennend of gedreven door ongebreidelde fantasie trachten schrijver en illustrator het ongrijpbare in de aard van een ‘schitterend en stil mysteriedier’ te vatten. De okapi danst, ontroert en verrast op iedere bladzijde: de okapi is poëzie."

uitgever: Querido Kinderboeken

 

Tijs en de Eenhoorn, Imme Dros en Harrie Geelen

"Kleurrijke en expressievolle vertelling in woord en beeld over de zoektocht van een jongetje en zijn gefantaseerde eenhoorn naar de plek waar ze thuishoren. Een subtiele maar lichtvoetige ode aan de troostrijke kracht van de verbeelding."

uitgever: Querido Kinderboeken

 

De jury 2016

De jury was als volgt samengesteld: Wim Brands, programmamaker voor de VPRO, schrijver en dichter, voorzitter; Jen de Groeve, coördinator van de recensiewebsite Mappalibri en bibliothecaris; Jan van Mersbergen, schrijver van romans, verhalen, columns en artikelen; Mirjam Noorduijn, tekstschrijver, freelance journalist en recensent (jeugd)literatuur voor onder meer NRC Handelsblad; Peter de Kan, grafisch ontwerper.
De jury beoordeelde de in aanmerking komende jeugdboeken die tussen 1 januari en 31 december 2015 werden uitgegeven.

Bekendmaking winnaar en prijsuitreiking

De Woutertje Pieterse Prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro. De winnaar van de 29ste editie wordt op 16 mei 2016 bekendgemaakt in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Het programma bevat traditiegetrouw de volgende onderdelen: de Woutertje Pieterse Lezing, het voorlezen van het juryrapport, de prijsuitreiking, een interview met de winnaar(s) en tot slot een uitvoering van het ‘Rooverslied’ van Multatuli (uit Woutertje Pieterse).

Meer informatie

Voor informatie over de Woutertje Pieterse Prijs: neem contact met ons op.

Amsterdam, 18 februari 2015