Amsterdam, 6 maart 2014

© Brenda van Leeuwen, 2009

Woutertje Pieterse Prijs 2014 voor Marjolijn Hof

Marjolijn Hof heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2014 gekregen voor De regels van drie. Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden. Deze prijs voor kinder- en jeugdboeken werd daarmee voor de zevenentwintigste keer uitgereikt. De regels van drie is uitgegeven door Uitgeverij Querido.

De video-registratie van de uitreiking vindt u op:
www.youtube.com/watch?v=J-vCrS24_V0.

Een samenvattend verslag van de uitreiking vindt u hier.

De winnaar

Marjolijn Hof (Amsterdam, 1956) groeide op in Den Haag. Het liefst wilde ze schrijfster worden. Ze werkte bijna twintig jaar als bibliothecaresse. Ondertussen bleef ze schrijven. Eerst werkte ze mee aan verhalenbundels en schreef ze teksten voor educatieve uitgeverijen. Ook schreef ze teksten voor prentenboeken. Pas in 1999 werd Marjolijn fulltime schrijfster.

Haar eerste jeugdroman was Een kleine kans, dat in 2007 bekroond werd met de Gouden Griffel, de Gouden Uil Jeugdliteratuur Prijs en de Prijs van de Jonge Lezer. Het boek werd in dertien talen vertaald en is in 2011 verfilmd als Patatje Oorlog. Mijn opa en ik en het varken Oma werd geprezen in het juryrapport voor de Woutertje Pieterse Prijs van 2012. De regels van drie schreef ze in een houten huis aan de IJslandse kust, onder zeer winterse omstandigheden. Meer informatie is te vinden op haar website: www.marjolijnhof.nl

De jury over het winnende boek (uit het juryrapport)

Over de taal: “Sommige zinnen zijn zintuiglijk en sprankelend, andere zijn pijnlijk hard en concreet. Vrijwel elk gesprek, elk hoofdstuk sluit af met een verrassende wending of prikkelende gedachte. De personages in deze roman zijn heerlijk taalvaardig, terwijl alle dialogen toch authentiek overkomen. Wat een schitterend gevoel voor humor heeft deze auteur, wat een geweldige timing, en hoe bijzonder is haar spel met onze taal.”

Over de setting: “Als lezer word je meegenomen naar een ver land, dat onmiskenbaar een belangrijke rol speelt in de manier waarop de personages zich gedragen. Toch koketteert de auteur niet nodeloos met haar kennis, maar verwerkt zij op een onnadrukkelijke manier allerlei wetenswaardigheden in haar verhaal, over de eetgewoonten, de vreemde taal, de landschappen en het klimaat. Het machtige kader komt zo heel natuurlijk tot leven, en spreekt bovendien vele zintuigen aan. Je kan de koude voelen, de sneeuw zien razen, de kliekjes proeven en de bedorven vis ruiken.”

Over de personages: “De roman wordt bevolkt door personages die stuk voor stuk koppig, maar toch zo innemend zijn. Misschien is het doordat hetzelfde eigenzinnige bloed door hun aderen stroomt? De winnaar van dit jaar is immers een spannende familieroman, waarin vijf gezinsleden van vier verschillende generaties noodgedwongen een week op een kluitje samenwonen. De auteur brengt hun mooie en kleinere kantjes sprekend in beeld. […] Zoals in veel families botsen er hier mensen op elkaar die overlopen van de goede bedoelingen, maar die het blijkbaar verleerd zijn om naar elkaar te luisteren. Soms is de onbevangenheid van een kind nodig om te zien wat echt belangrijk is, zo leert het verhaal, al heeft het jonge hoofdpersonage ook heel wat twijfels, en vergt het uiteindelijk een flinke portie moed om te kiezen voor wat hij rechtvaardig vindt.”

“Het boek is een krachtig pleidooi tegen de betutteling, van kinderen en van ouderen. Ook dat overtuigde ons: de auteur romantiseert de relatie tussen jong en oud niet, maar schetst een authentiek portret van een jongen en een oude man die ondanks vele verschillen uitgroeien tot zielsverwanten met eenzelfde doel. Het pleidooi tegen de betutteling vertaalt zich ook naar de manier waarop de auteur haar verhaal aan de lezer presenteert: op een subtiele manier die veel ruimte laat voor de eigen invulling en verbeelding van de lezer.”

Jury Woutertje Pieterse Prijs 2014

De jury beoordeelde de jeugdboeken die tussen 1 januari en 31 december 2013 werden uitgegeven. De uitgevers stuurden hiertoe in totaal 120 titels in. De jury is als volgt samengesteld: Hanneke Groenteman, programmamaker en journalist (voorzitter); Jaap Friso, communicatie-adviseur, journalist en recensent jeugdboeken voor diverse media en JaapLeest.nl; Dr. Vanessa Joosen, onderzoeker en docent jeugdliteratuur aan de Universiteiten van Antwerpen en Tilburg en recensent voor De Standaard en Leeswelp; Jan van Mersbergen, schrijver van romans, verhalen, columns en artikelen; Leentje van Wirdum (Lenaleen), grafisch ontwerper.

Lesmateriaal dankzij Stichting Lezen

Om het onderwijs aan te moedigen om De regels van drie op school te bespreken is er dankzij financiële steun van Stichting lezen lesmateriaal gemaakt bij het winnende boek. Dat is geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter). Zij maakten ook de lestips bij alle overige bekroonde boeken (zie www.woutertjepieterseprijs.nl), dankzij Stichting Lezen en van 2008 tot en met 2012 dankzij het tijdschrift Leesgoed. Het lesmateriaal bij De regels van drie zal vandaag verschijnen op www.woutertjepieterseprijs.nl en zal daar voor iedereen gratis toegankelijk zijn.

Kwaliteit

De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks uitgereikt. De jury heeft echter de vrijheid de prijs niet toe te kennen indien er geen boek van voldoende kwaliteit is. De Prijs is vernoemd naar het boek Woutertje Pieterse van Multatuli, omdat de Prijs, net als Woutertje Pieterse, wil ‘afwijken van de deugd’. De initiatienemers tot de Prijs wilden nadrukkelijk breken met de traditie van moralisme in kinderboeken. De Prijs bekroont om die reden kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving.

Sponsor Lira Fonds

De auteursrechtorganisatie Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs), die ervoor zorgt dat schrijvers en vertalers auteursrechtelijke vergoedingen ontvangen voor het uitlenen van hun boeken en een klein percentage van haar inkomsten besteedt aan sociale en culturele doelen, financiert sinds 1998 als enige de Woutertje Pieterse Prijs, middels het Lira Fonds.

Stichting en bestuur

Het doel van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalige jeugd- en kinderboek. Het bestuur van de Stichting is met ingang van 1 september 2013 als volgt samengesteld: voorzitter, Hans Smit (journalist en presentator De Klassieken en Opium op 4, beide Avro Radio 4); penningmeester, John Schrijnemakers (Trainer/coach leesbevordering van Het Leesbureau Amersfoort); secretaris, Marjolein van Putten; leden: Helma van Lierop-Debrauwer (hoogleraar kinder- en jeugdliteratuur); Marieke Oomen (eigenaar Helden & Boeven Kinderboeken); Agnes Vogt (beleidsmedewerker kinder- en jeugdliteratuur Nederlands Letterenfonds); Richard de Wal (teamleider Informatie & Ontmoeting Bibliotheek Hoogeveen). Marja Käss heeft het bestuur verlaten na een voorzitterschap van ruim 11 jaar.

Prijswinnaars vorige jaren

1988     Imme Dros voor Annetje Lie in het holst van de nacht
1989     Margriet Heymans voor Lieveling, Boterbloem
1990     Anne Vegter en Geerten Ten Bosch voor De dame en de neushoorn
1991     Paul Biegel voor Anderland
1992     Toon Tellegen voor Juffrouw Kachel
1993     Jaap Lamberton (postuum) voor Een heel lief konijn, geschreven door Imme Dros
1994     Toon Tellegen voor Bijna iedereen kon omvallen
1995     Anne Provoost voor Vallen
1996     Anton Quintana voor Het boek van Bod Pa
1997     Joke van Leeuwen voor Iep!
1998     Wim Hofman voor Zwart als inkt
1999     Joke van Leeuwen, tezamen met Malika Blain, voor Bezoekjaren
2000     Paul Biegel voor Laatste verhalen van de eeuw
2001     Bart Moeyaert voor Broere
2002     Peter van Gestel voor Winterijs
2003     Guus Kuijer voor Ik ben Polleke hoor!
2004     Edward van de Vendel en Fleur van der Weel voor Superguppie
2005     Thé Tjong-Khing voor Waar is de taart
2006     Harrie Geelen en Imme Dros voor Bijna jarig
2007     Harm de Jonge voor Josja Pruis
2008     Hans Hagen voor Verkocht
2009     Peter Verhelst en Carll Cneut voor Het geheim van de keel van de nachtegaal
2010     Carli Biessels voor Juwelen van Stras
2011     Benny Lindelauf voor De hemel van Heivisj
2012     Ted van Lieshout voor Driedelig paard

2013     Kristien Dieltiens voor Kelderkind


 Noot voor de redactie:

Voor informatie over de Woutertje Pieterse Prijs: Marjolein van Putten, +31 (0)20 427 2713, wpp@woutertjepieterseprijs.nl

www.woutertjepieterseprijs.nl Hier kunt u vanaf vandaag met ingang van ca. 16:30 uur een rechtenvrije foto van de auteur (naamsvermelding fotograaf verplicht) en deze persinformatie downloaden.

Voor informatie over en/of interviews met Marjolijn Hof en alle vragen over foto's, digitale covers, etc.: Uitgeverij Querido, Luna Wong Lun Hing, l.wong@singel262.nl of 020-5511255 www.queridokind.nl