Amsterdam, 7 maart 2013

Woutertje Pieterse Prijs 2013 voor
Kristien Dieltiens

Kristien Dieltiens heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2013 gekregen voor Kelderkind. Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden. Deze prijs voor kinder- en jeugdboeken werd daarmee voor de zesentwintigste keer uitgereikt. Kelderkind is uitgegeven door Uitgeverij De Eenhoorn.

De winnaar

Kristien Dieltiens (Antwerpen, 1954) las als kind heel veel. Ze werkte vele jaren als lerares. Later combineerde zij het schrijven enkele jaren met een deeltijdse baan als zorgjuf en juf creatieve vakken. Sinds kort is ze full-time auteur. In 1997 verscheen haar debuut: De gouden bal, dat ze schreef naar aanleiding van de dood van een kind op haar school. Met haar tweede boek, Olrac, won ze de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Haar historische roman Papinette is bekroond met de Literatuurprijs van de Provincie Antwerpen en stond o.m. op de shortlist van de Thea Beckmanprijs, de Boekenleeuw en de Kleine Cervantes. Kristiens boeken zijn vaak filmisch, zintuiglijk en gevoelig geschreven, met personages die psychologisch sterk uitgewerkt zijn.
Kelderkind is Kristiens 50ste boek. Ze kreeg hiervoor ook de West-Vlaamse Provinciale Prijs Letterkunde (2012) en een nominatie voor de Boekenleeuw.

De jury over het winnende boek (uit het juryrapport)

In een boek met een geschiedkundig thema is het de kunst om meer te doen dan vertellen wat er is gebeurd.
Stel nou dat de personages tot leven komen, dat je met ze meevoelt, dat je in spanning zit over de afloop en je afvraagt wat feit en fictie is. Stel dat het historische wordt vervormd en verfraaid, dat er een eigenzinnige invulling aan wordt gegeven. En stel dat het verhaal ook nog eens zeggingskracht heeft, en ons misschien wel iets leert over de huidige tijd.
Stel dat een dergelijk boek ook nog eens geweldig mooi is geschreven in verschillende stijlen die bij de personages passen. Stel dat het boek spannend is, dat de scènes goed zijn opgebouwd en de schrijver respect afdwingt. Dat boek bestaat en het wint de Woutertje Pieterse Prijs 2013.

Kelderkind is een boek dat genres overstijgt: het is een historische roman maar ook een psychologische thriller en een indringend coming of age verhaal met hier en daar magische elementen. Het boek is ambitieus en misschien zelfs een beetje pretentieus. Maar het maakt de pretenties waar.
De hoofdpersonen zijn de fictieve Manfred en de historische persoon Kaspar Hauser. Twee outcasts, jongens die buiten de maatschappij vallen en van wie de levensverhalen razend knap met elkaar zijn vervlochten. Toch is het geen boek over slachtoffers want ook hier is niets zwart/wit. Goed en kwaad lopen dwars door elkaar heen en de rollen worden regelmatig omgekeerd.
Manfred is een mismaakte jongen met een hazenlip en daardoor uitgestoten. Zijn lelijkheid is een loodzware rugzak die hem bij zijn hunkering naar geluk en liefde hindert. De jongen is zo afstotelijk dat mensen voor hem aan de kant gaan. Hij is afhankelijk van de onvoorwaardelijke liefde van zijn moeder.
De auteur verweeft zijn verhaal met dat van een andere uitgestotene: Kaspar Hauser, het kind dat tot zijn zestiende in een kelder leefde en toen de wereld is ingeschopt. Ook een verworpeling, niet door zijn uiterlijk maar door zijn anders zijn.
De auteur zet een labyrint uit: een doolhof waarin de lezer kan ronddwalen en de weg kwijt kan raken om uiteindelijk weer het juiste pad te vinden. De puzzelstukjes van het grote raadsel worden langzaam in elkaar geschoven tot een kloppend geheel. De verschillende verhaallijnen komen uiteindelijk allemaal samen maar dan heb je wel een leeservaring achter de rug om u tegen te zeggen.
De auteur heeft een monument opgericht voor Kaspar Hauser en daarmee voor alle verstotenen en onzichtbaren.

Jury Woutertje Pieterse Prijs 2013

De jury beoordeelde de jeugdboeken die tussen 1 janua­ri en 31 december 2012 werden uitgegeven. De uitgevers stuurden hiertoe in totaal ruim 127 titels in. Voorzitter van de jury is Hanneke Groenteman, , programmamaker en journalist, voorzitter; Jaap Friso, communicatie-adviseur, journalist en recensent jeugdboeken voor diverse media en JaapLeest.nl; Kees ‘t Hart, schrijver van romans, poëzie en essays; Dr. Vanessa Joosen, onderzoeker en docent jeugdliteratuur aan de Universiteiten van Antwerpen en Tilburg en recensent voor De Standaard en Leeswelp; Leentje van Wirdum (Lenaleen), grafisch ontwerper.

 

Lesmateriaal dankzij Stichting Lezen

Om het onderwijs aan te moedigen om Kelderkind op school te bespreken wordt er dankzij financiële steun van Stichting lezen lesmateriaal gemaakt bij het winnende boek. Dat wordt geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter). Zij maakten ook de lestips bij alle overige bekroonde boeken (zie www.woutertjepieterseprijs.nl), dankzij Stichting Lezen en van 2008 tot en met 2012 dankzij het tijdschrift Leesgoed. Het lesmateriaal bij Kelderkind zal op 7 maart 2013 verschijnen op www.woutertjepieterseprijs.nl en zal daar voor iedereen gratis toegankelijk zijn.

Kwaliteit

De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks uitgereikt. De jury heeft echter de vrijheid de prijs niet toe te kennen indien er geen boek van voldoende kwaliteit is. De prijs is vernoemd naar het boek Woutertje Pieterse van Multatuli, omdat het, wat betreft taal en inhoud, de kwaliteit representeert waarnaar de Stichting Woutertje Pieterse Prijs streeft. De in aanmerking komende werken worden beoordeeld op zowel taal en inhoud als op illustraties en vormgeving.

Sponsor Lira Fonds

De auteursrechtorganisatie Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs),  die ervoor zorgt dat schrijvers en vertalers auteursrechtelijke vergoedingen ontvangen voor het uitlenen van hun boeken en een klein percentage van haar inkomsten besteedt aan sociale en culturele doelen, financiert sinds 1998 als enige de Woutertje Pieterse Prijs, middels het Lira Fonds.

Stichting en bestuur

Het doel van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalige kinder- en jeugdboek. Het bestuur van de Stichting is met ingang van augustus 2011 als volgt samengesteld: voorzitter, Marja Käss (programmamaker/adviseur literatuur en theater; producent Cultureel Culinair Podium Lekker Literair); penningmeester, John Schrijnemakers (Trainer/coach leesbevordering van Het Leesbureau Amersfoort); secretaris, Marjolein van Putten; leden: Helma van Lierop-Debrauwer (hoogleraar kinder- en jeugdliteratuur); Marieke Oomen (eigenaar Helden & Boeven Kinderboeken); Agnes Vogt (beleidsmedewerker kinder- en jeugdliteratuur Nederlands Letterenfonds); Richard de Wal (teamleider Informatie & Ontmoeting Bibliotheek Hoogeveen).

Prijswinnaars vorige jaren

1988     Imme Dros voor Annetje Lie in het holst van de nacht
1989     Margriet Heymans voor Lieveling, Boterbloem
1990     Anne Vegter en Geerten Ten Bosch voor De dame en de neushoorn
1991     Paul Biegel voor Anderland
1992     Toon Tellegen voor Juffrouw Kachel
1993     Jaap Lamberton (postuum) voor Een heel lief konijn, geschreven door Imme Dros
1994     Toon Tellegen voor Bijna iedereen kon omvallen
1995     Anne Provoost voor Vallen
1996     Anton Quintana voor Het boek van Bod Pa
1997     Joke van Leeuwen voor Iep!
1998     Wim Hofman voor Zwart als inkt
1999     Joke van Leeuwen, tezamen met Malika Blain, voor Bezoekjaren
2000     Paul Biegel voor Laatste verhalen van de eeuw
2001     Bart Moeyaert voor Broere
2002     Peter van Gestel voor Winterijs
2003     Guus Kuijer voor Ik ben Polleke hoor!
2004     Edward van de Vendel en Fleur van der Weel voor Superguppie
2005     Thé Tjong-Khing voor Waar is de taart
2006     Harrie Geelen en Imme Dros voor Bijna jarig
2007     Harm de Jonge voor Josja Pruis
2008     Hans Hagen voor Verkocht
2009     Peter Verhelst en Carll Cneut voor Het geheim van de keel van de nachtegaal
2010     Carli Biessels voor Juwelen van Stras
2011     Benny Lindelauf voor De hemel van Heivisj
2012     Ted van Lieshout voor Driedelig paard


 Noot voor de redactie:

Voor informatie over de Woutertje Pieterse Prijs: Marjolein van Putten, +31 (0)20 427 2713, wpp@woutertjepieterseprijs.nl

www.woutertjepieterseprijs.nl Hier kunt u vanaf vandaag met ingang van ca. 16:30 uur een rechtenvrije foto van de auteur (naamsvermelding fotograaf verplicht!) en deze persinformatie downloaden.

Voor informatie over en/of interviews met Kristien Dieltiens en alle vragen over foto's, digitale covers, etc.: Uitgeverij De Eenhoorn, Sarah Claeys, +32 56 62 78 25, sarah.claeys@eenhoorn.be www.eenhoorn.be