< Home

 

Jubileumboek

  

Speciale uitgave ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum

Voort weer gespoord naar een nieuw avontuur!

 

Download hier de PDF van het jubileumboekje

De Woutertje Pieterse Prijs bestaat vijfentwintig jaar en dat vieren we met de jubileumuitgave Voort weer gespoord naar een nieuw avontuur, met inhoudelijke en praktische informatie over al die mooie boeken die tot nu toe met de Woutertje Pieterse Prijs zijn bekroond. (Zie het overzicht hier.) Het Lira Fonds heeft deze uitgave financieel mogelijk gemaakt.

Over de jubileumuitgave

Een speciale jury van jeugdliteratuurkenners uit zowel de oudere als de jonge garde (Bregje Boonstra, Suzanne Hertogs, Annemie Leysen, Bas Maliepaard en Mirjam Noorduijn) heeft alle vierentwintig bekroonde boeken opnieuw besproken en beoordeeld. De resultaten van het werk van deze ‘jubileumjury’ worden gepresenteerd in Voort weer gespoord naar een nieuw avontuur. De jury heeft daarin vijf van de vierentwintig titels extra belicht: Annetje Lie in het holst van de nacht van Ieme Dros, Bijna iedereen kon omvallen van Toon Tellegen, Zwart als Inkt van Wim Hofman, Iep! van Joke van Leeuwen en De hemel van Heivisj van Benny Lindelauf. Voor deze vijf zogenaamde Roverhoofdmannen is een 'lofrede' geschreven en voor de overige titels is een samenvatting gemaakt van het juryrapport dat de toenmalige jury schreef. Juryvoorzitter Bregje Boonstra heeft daarnaast een inleiding geschreven naar aanleiding van tijdens de vergaderingen besproken thema’s, zoals: in hoeverre is er verschil in opvattingen tussen de jonge en de oude garde jeugdliteratuurkenners en in hoeverre is het tijdsbeeld veranderd en de opvattingen met betrekking tot "goede" kinder-/jeugdboeken. Daarnaast bevat het boekje praktische informatie over de bekroonde auteurs en illustratoren en de geschiedenis van de boeken. Jurylid Suzanne Hertogs (Ontwerphaven) en haar collega Anne de Laat hebben het jubileumboekje prachtig vormgegeven en voorzien van beeldmateriaal dat op originele wijze tendensen laat zien binnen de reeks bekroonde boeken. U kunt een pdf van het boekje downloaden via de link in de kolom hiernaast.

Exemplaar bestellen

U ontvangt zonder verdere kosten een exemplaar als u een aan uzelf geadresseerde beschermende enveloppe (karton of luchtkussen) met een binnenmaat van minimaal 20x29 cm, gefrankeerd met 6 eenheden aan postzegels stuurt naar Stichting Woutertje Pieterse Prijs, Roetersstraat 6III, 1018 WC Amsterdam. Als u meerdere exemplaren wilt ontvangen dan kan dat voor hetzelfde tarief, mits de enveloppe groot genoeg is.