Amsterdam, 13 maart 2008

Woutertje Pieterse Prijs 2008 voor Hans Hagen

Hans Hagen heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2008 gekregen voor Verkocht. Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden. Deze prijs voor kinder- en jeugdboeken werd daarmee voor de éénentwintigste keer uitgereikt. Verkocht is uitgegeven door Uitgeverij Querido.

> De uitreiking

De winnaar

Hans Hagen

Hans Hagen (1955) is sinds 1987 fulltime schrijver. Daarvoor werkte hij als leraar Nederlands en geschiedenis, bij een theatergroep en bij een kindertijdschrift. Hij schreef tot nu toe 45 boeken, waarvan zeven samen met zijn vrouw Monique Hagen.
Hans Hagen werkte mee aan verschillende radio- en televisieprogramma's. Voor Sesamstraat schreef hij scènes en een serie voorleesverhalen over Jubelientje. Hij kreeg vele prijzen voor zijn werk, waaronder de Gouden Griffel voor De dans van de drummers en vier Zilveren Griffels voor Het gouden oog, Het is nacht, we gaan op jacht, De kat en de adelaar en Zwaantje en Lolly Londen. De meeste bekendheid verwierf hij echter met zijn Jubelientje boeken, waarvan tot dusver 12 titels verschenen.

> Meer over Hans hagen...

De jury over het winnende boek

Citaten uit het juryrapport: “De beste boeken zijn zonder twijfel die welke voortleven in het hoofd van de kleine en grote lezer lang nadat de laatste pagina is omgeslagen. En dat is precies wat het winnende boek doet.”
“Op vierjarige leeftijd wordt Yaqub door zijn arme ouders verkocht aan een rijke sjeik in Dubai, die hem onder dwang opleidt tot kamelenjockey. Wat volgt is een indrukwekkend avontuur met ontberingen, eenzaamheid en kleine-jongetjes-moed.”
“In het jeugdboek dat dit jaar de Woutertje Pieterse Prijs wint, is nergens sprake van vals sentiment. In mooie kernachtige zinnen, trefzeker ingehouden als de omstandigheden het akeligst zijn, wordt het leven als kindslaaf heel invoelbaar. Door de schetsachtige, verfijnde tekeningen van Philip Hopman komt de dagelijkse werkelijkheid van stof, zweet en viezigheid nog dichterbij.”

> Lees het juryrapport ...

Jury Woutertje Pieterse Prijs 2008

De jury beoordeelde de jeugdboeken die tussen 1 janua­ri en 31 december 2007 werden uitgegeven. De uitgevers stuurden hiertoe in totaal 131 titels in. Voorzitter van de jury is Femke Halsema, fractievoorzitter voor GroenLinks in de Tweede Kamer; de leden zijn Gerbrand Bakker, schrijver, vertaler en hovenier, Irma Boom, ontwerper en Joke Linders, docent jeugdliteratuur, criticus en biograaf.

Lestips dankzij Leesgoed

Om het onderwijs aan te moedigen Verkocht op school te bespreken werden er dankzij het tijdschrift Leesgoed van NBD/Biblion ook dit jaar lestips gemaakt bij het winnende boek. Ze werden geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter), die vorig jaar ook de lestips maakten bij de heruitgaves onder de titel Schatkist van de Jeugdliteratuur en bij Josja Pruis.

> Naar lestips

Kwaliteit

De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks uitgereikt. De jury heeft echter de vrijheid de prijs niet toe te kennen indien er geen boek van voldoende kwaliteit is. De prijs is vernoemd naar het boek Woutertje Pieterse van Multatuli, omdat het, wat betreft taal en inhoud, de kwaliteit representeert waarnaar de Stichting Woutertje Pieterse Prijs streeft. De in aanmerking komende werken worden beoordeeld op zowel taal en inhoud als op illustraties en vormgeving.

Sponsor

De auteursrechtorganisatie Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs) die ervoor zorgt dat schrijvers en vertalers auteursrechtelijke vergoedingen ontvangen voor het uitlenen van hun boeken en een klein percentage van haar inkomsten besteedt aan sociale en culturele doelen – financiert sinds 1998 als enige de Woutertje Pieterse Prijs.

Stichting

Het doel van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalige kinder- en jeugdboek. Het bestuur van de Stichting is met ingang van 3 maart 2006 als volgt samengesteld: voorzitter, Marja Käss (programmamaker/adviseur literatuur en theater voor diverse media); penningmeester, Trees Nelissen (boekhandel Van de Ven in Soest); secretaris, Marjolein van Putten; leden: Theo Ham (directeur Jeugdtheaterschool Zuid-Holland); Helma van Lierop-Debrauwer (hoogleraar kinder- en jeugdliteratuur); Agnes Vogt (beleidsmedewerker kinder- en jeugdliteratuur Nederlands Literair Productie- en Vertalingen Fonds); Margot de Waal (bibliothecaris, publicist).

Prijswinnaars vorige jaren

> Ga naar lijst met links...

1988 Imme Dros voor Annetje Lie in het holst van de nacht
1989 Margriet Heymans voor Lieveling, Boterbloem
1990 Anne Vegter en Geerten ten Bosch voor De dame en de neushoorn
1991 Paul Biegel voor Anderland
1992 Toon Tellegen voor Juffrouw Kachel
1993 Jaap Lamberton (postuum) voor Een heel lief konijn, geschreven door Imme Dros
1994 Toon Tellegen voor Bijna iedereen kon omvallen
1995 Anne Provoost voor Vallen
1996 Anton Quintana voor Het boek van Bod Pa
1997 Joke van Leeuwen voor Iep!
1998 Wim Hofman voor Zwart als inkt
1999 Joke van Leeuwen, tezamen met Malika Blain, voor Bezoekjaren
2000 Paul Biegel voor Laatste verhalen van de eeuw
2001 Bart Moeyaert voor Broere
2002 Peter van Gestel voor Winterijs
2003 Guus Kuijer voor Ik ben Polleke hoor!
2004 Edward van de Vendel en Fleur van der Weel voor Superguppie
2005 Thé Tjong-Khing voor Waar is de taart
2006 Harrie Geelen en Imme Dros voor Bijna jarig

2007 Harm de Jonge voor Josja Pruis


:

Voor informatie over de Woutertje Pieterse Prijs: Marjolein van Putten, +31 (0)20 4272713, wpp@woutertjepieterseprijs.nl

www.woutertjepieterseprijs.nl