Amsterdam, 1 maart 2007

20e Woutertje Pieterse Prijs
voor Harm de Jonge

Harm de Jonge heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2007 gekregen voor Josja Pruis. Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden. Deze prijs voor kinder- en jeugdboeken werd daarmee voor de twintigste keer uitgereikt. Josja Pruis is uitgegeven door Uitgeverij Van Goor.


> > Verslag van de uitreiking, met foto's en geluidsfragmenten:  Klik hier <<


De winnaar

Harm de Jonge (1940) was na de middelbare school eerst onderwijzer. Daarna ging hij Nederlands studeren aan de universiteiten van Amsterdam en Groningen en werd hij leraar. Harm de Jonge schreef eerst studies over boeken van anderen. In 1989 maakte hij zelf een boek. Dat was toevallig een jeugdboek. Er volgden andere boeken en het schrijven beviel zo goed dat hij er in 1998 zijn beroep van maakte. De boeken gaan meestal over een grote vriendschap tussen twee jongens of tussen een jongen en een meisje. Soms ook over het verdriet als die vriendschap verbroken wordt. Door verraad, door verhuizing, door oorlog of dood. De boeken Jesse, ballewal-tsjí en De circusfietser werden bekroond met een Vlag en Wimpel. Vleugels voor Jorre, De Peperdans van Panzibas en Josja Pruis werden genomineerd voor de Gouden Uil.

De jury over het winnende boek

Citaat uit het juryrapport: ‘We vielen alle vier voor hetzelfde boek. Een puur boek waarin de kwaliteiten die we zo graag aanwezig willen zien in een kinderboek op een wonderlijke manier samenkomen. Een boek dat de jonge lezer serieus neemt en waarvan hij het verhaal nooit meer zal vergeten.’
‘Het winnende boek vertelt dus een puur verhaal. Het gaat over vriendschap en verbondenheid. Het is een bijna klassiek schoolverhaal waarin groepen tegenover elkaar staan, waarin een eerste liefde ontluikt, maar het is vooral een zoektocht naar identiteit. Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Bij wie hoor ik?
Het verhaal is gecomponeerd als een symfonie. De woorden kunnen kabbelen als golven, of brullen als de branding. Er zijn momenten van stilte en er zijn momenten van storm. Verteld in een taal die sober is en kaal, maar zo effectief, zo direct en vooral zo …vanuit het kind geschreven.’
‘Het boek heeft een geheimzinnige, maar ook intieme sfeer. Je maakt als lezer even deel uit van een gemeenschap in een uithoek van ons land. Ergens aan zee.
Er zijn drie hoofdpersonen die je bijna kunt aanraken, zo goed en overtuigend zijn ze beschreven. Eén ervan is nieuw in de gemeenschap. Je ervaart de eenzaamheid van de nieuweling, je begrijpt waarom hij zo’n indruk maakt op zijn nieuwe klasgenoten. Hij trekt aan en stoot af tegelijkertijd. Als hij de gemeenschap weer verlaat voel je de spijt. Het verlangen ook naar de tijd dat hij er nog was. Het gemis.’
‘Alle stukjes van dit subtiele verhaal passen wonderwel in elkaar en ook als de puzzel voltooid is, blijft er nog veel te raden.
Eerder sprak ik over leesverslaving. Dit boek zorgt daarvoor. Knap van compositie, prachtig van taal en met een verhaal dat duurzaam is en je niet meer loslaat.’

Jury Woutertje Pieterse Prijs 2007

De jury beoordeelde de jeugdboeken die tussen 1 janua­ri en 31 december 2006 werden uitgegeven. De uitgevers stuurden hiertoe in totaal 147 titels in. Voorzitter van de jury is Frits Spits, programmamaker KRO; de leden zijn, Irma Boom, ontwerper; Joke Linders, docent jeugdliteratuur, criticus en biograaf; Doeschka Meijsing, schrijver.

De twintigste prijsuitreiking

Heruitgaven bekroonde boeken door De Volkskrant

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Woutertje Pieterse Prijs heeft De Volkskrant gedurende de eerste acht weken van 2007 een serie van acht bekroonde kinder- en jeugdboeken uitgegeven, onder de naam Schatkist van de jeugdliteratuur. Acht winnaars van de Woutertje Pieterse Prijs. De titels zijn: Laatste verhalen van de eeuw van Paul Biegel, Winterijs van Peter van Gestel, Een heel lief konijn van Imme Dros en Jaap Lamberton, Iep! van Joke van Leeuwen, Broere van Bart Moeyaert, Vallen van Anne Provoost, Bijna iedereen kon omvallen van Toon Tellegen en de dichtbundel Superguppie van Edward van de Vendel en Fleur van der Weel. De Volkskrant en de Stichting Woutertje Pieterse Prijs maakten de selectie en Uitgeverij Querido produceerde de serie.

Lessuggesties, gefinancierd door Stichting Lezen

Om het basis- en voortgezet onderwijs aan te moedigen de boeken op school te bespreken zijn er lessuggesties bij ieder van de 8 titels uit de 'schatkist' serie gemaakt. Ze werden geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter) en mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Stichting Lezen.

Lessuggesties bij Josja Pruis

Uitgeverij Van Goor maakt het financieel mogelijk dat Lieke van Duin en Jos van Hest ook bij Josja Pruis lessuggesties schrijven. Deze zijn vanaf 6 maart te vinden op www.woutertjepieterseprijs.nl, www.van-goor.nl, en www.harmdejonge.nl.

Multatuli Museum en Openbare Bibliotheek Amsterdam

Ter gelegenheid van de twintigste uitreiking van de prijs is er in het Multatuli Museum vanaf zondag 4 maart een tentoonstelling rond de geschiedenis van de prijs, met onder meer de twintig bekroonde boeken en de serie heruitgaven. Bovendien besteden alle vestigingen en de website van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam aandacht aan dit vierde lustrum. In de Centrale Bibliotheek is daarenboven de serie heruitgaven te zien.

Voor meer informatie over deze activiteiten en de complete lessuggesties zie www.woutertjepieterseprijs.nl.

Kwaliteit

De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks uitgereikt. De jury heeft echter de vrijheid de prijs niet toe te kennen indien er geen boek van voldoende kwaliteit is. De prijs is vernoemd naar het boek Woutertje Pieterse van Multatuli, omdat het, wat betreft taal en inhoud, de kwaliteit representeert waarnaar de Stichting Woutertje Pieterse Prijs streeft. De in aanmerking komende werken worden beoordeeld op zowel taal en inhoud als op illustraties en vormgeving.

Sponsor

De auteursrechtorganisatie Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs) –  die ervoor zorgt dat schrijvers en vertalers auteursrechtelijke vergoedingen ontvangen voor het uitlenen van hun boeken en een klein percentage van haar inkomsten besteedt aan sociale en culturele doelen – financiert sinds 1998 als enige de Woutertje Pieterse Prijs.

Stichting

Het doel van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalige kinder- en jeugdboek. Het bestuur van de Stichting is met ingang van 3 maart 2006 als volgt samengesteld: voorzitter, Marja Käss (programmamaker/adviseur literatuur en theater voor diverse media); penningmeester, Trees Nelissen (boekhandel Van de Ven in Soest); secretaris, Marjolein van Putten; leden: Theo Ham (directeur Jeugdtheaterschool Zuid-Holland); Helma van Lierop-Debrauwer (hoogleraar kinder- en jeugdliteratuur); Agnes Vogt (beleidsmedewerker kinder- en jeugdliteratuur Nederlands Literair Productie- en Vertalingen Fonds); Margot de Waal (bibliothecaris, publicist).

Prijswinnaars vorige jaren

1988 Imme Dros voor Annetje Lie in het holst van de nacht
1989 Margriet Heymans voor Lieveling, Boterbloem
1990 Anne Vegter en Geerten ten Bosch voor De dame en de neushoorn
1991 Paul Biegel voor Anderland
1992 Toon Tellegen voor Juffrouw Kachel
1993 Jaap Lamberton (postuum) voor Een heel lief konijn, geschreven door Imme Dros
1994 Toon Tellegen voor Bijna iedereen kon omvallen
1995 Anne Provoost voor Vallen
1996 Anton Quintana voor Het boek van Bod Pa
1997 Joke van Leeuwen voor Iep!
1998 Wim Hofman voor Zwart als inkt
1999 Joke van Leeuwen, tezamen met Malika Blain, voor Bezoekjaren
2000 Paul Biegel voor Laatste verhalen van de eeuw
2001 Bart Moeyaert voor Broere
2002 Peter van Gestel voor Winterijs
2003 Guus Kuijer voor Ik ben Polleke hoor!
2004 Edward van de Vendel en Fleur van der Weel voor Superguppie
2005 Thé Tjong-Khing voor Waar is de taart
2006 Harrie Geelen en Imme Dros voor Bijna jarig


Noot voor de redactie:

Voor informatie over de Woutertje Pieterse Prijs: Marjolein van Putten, +31 (0)20 4272713, wpp@woutertjepieterseprijs.nl

www.woutertjepieterseprijs.nl Hier kunt u vanaf vandaag vanaf ca. 16:30 uur foto van de auteur en deze persinformatie downloaden.

Voor informatie over en/of interviews met Harm de Jonge: Uitgeverij Van Goor, Willemijn Roselaar,
+31 (0)30 7998300, willemijn.roselaar@unieboek.nl