Home   Persbericht   Juryrapport   De Uitreiking   Lijst van winnaars

Imme Dros

Op 26 september 1936 werd Imme Dros in Oudeschild op Texel geboren. Na het gymnasium in den Helder werkte ze een half jaar in Engeland, daarna ging ze in Amsterdam Nederlands studeren en ontmoette ze Harrie Geelen, met wie ze in 1963 trouwde.

Immes eerste boek Het paard Rudolf verscheen in 1971, maar pas na haar vierde boek De zomer van dat  jaar (1980) oogstte zij succes. In 1983 werd En een tijd van vrede bekroond met de Nienke van Hichtumprijs en in 1988 kreeg Imme de Libris Woutertje Pieterse Prijs voor Annetje Lie in het holst van de nacht. Daarnaast kreeg ze maar liefst twaalf keer een Zilveren Griffel, de laatste keer in 2004 voor Het mooiste boek van de wereld.

Zij maakte in de jaren negentig met haar vertaling van Homeros de Odysseia tot een veelgelezen (zeventien drukken!) klassieker. En ze maakte met haar bewerkingen de Ilias (Zilveren Zoen 1999) en de Odysseia toegankelijk voor jonge lezers. In diezelfde jaren heeft Imme zich niet alleen bezig gehouden met Homeros, maar ook met de bewerking van de Griekse mythen in het algemeen. Deze hervertellingen werden gebundeld in Griekse mythen, net als veel van haar andere werk kleurig geïllustreerd door Harrie Geelen.

Kroon op het werk van Imme Dros tot dan toe was in 2003 de toekenning van de Theo Thijssenprijs voor heel haar oeuvre.

Harrie Geelen

Harrie Geelen werd op 10 januari 1939 in Heerlen geboren. Na het gymnasium ging hij in 1958 aan de Universiteit van Amsterdam Nederlands studeren. Hij besteedde daar veel tijd aan het studentencabaret, waar hij Imme Dros leerde kennen. Ze trouwden in 1963.

Harrie Geelen (1939) is een begenadigd en veelbekroond schrijver, schilder en (televisie)filmmaker. Hij deelt de liefde voor de oudheid van zijn vrouw Imme Dros, en heeft al haar ‘Griekse’ werk met verve en passie geïllustreerd.

Voor Frank Groothof bewerkte hij bekende opera's als De toverfluit, Fidelio, Carmen en Don Giovanni. Ook bedacht hij meer dan honderd commercials en maakte hij een tekenfilm, Getekende mensen.
In de jaren zeventig werd Geelen bekend als liedjes- en scriptschrijver voor de televisie. Hij schreef bijvoorbeeld de series OebeleQ en Q en Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen . Pas aan het einde van de jaren tachtig ging hij de boeken van zijn vrouw illustreren. Sinds Ik wil die! uit 1991 staan de prentenboeken van het duo Dros-Geelen voor kwaliteit en originaliteit.

Twee maal kreeg hij een Zilveren Griffel: in 1994 voor Herman het kind en de Dingen en in 1996 voor De plant van Jan. Zijn tekeningen in Juffrouw Kachel van Toon Tellegen werden bekroond met een Zilveren Penseel en die in Het beertje Pippeloentje van Annie M.G. Schmidt met een Gouden Penseel (1995).

Sinds 2004 publiceert Harrie Geelen ook verhalen voor volwassenen die zijn gebaseerd op de ervaringen uit zijn jeugd. Tot nu toe zijn twee bundels verschenen: Het nijlpaard Ellende en Ooms en tantes/Tantes en ooms.

Harrie Geelen en Imme Dros

-----------------------

Voor meer informatie over de boeken van Imme Dros en Harrie Geelen:

Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren
SchrijversNet

Terug